Veganisme is als een religie

Veganisten benaderen hun ideeën over eten als een religie. Het gaat hier vooral over opvattingen waarvan ze vinden dat het zo is, zonder daar feitelijke bewijzen voor hebben. Iemand die in een God of een hiernamaals gelooft kan dit niet doen omdat er directe harde wetenschappelijke bewijzen zijn, maar omdat ze overtuigd zijn wat het gevoel hen ingeeft. Vaak geeft dat een houvast voor het leven en dat is prima. Een veganist doet in feite hetzelfde. Ze vertalen de gedachten en de gevoelens van dieren als het om pijn of verdriet gaat naar menselijke maatstaven. Net als met religies is hier geen bewijs voor, maar het laat de echte veganist zich beter voelen en ook dat is prima. Alles is gebaseerd op emotie.

Net als bij religies zijn er ook in de vega-wereld extremisten. Zij verenigen zich in cult-clubs als Wakker Dier, Eyes on Animals en in de politiek als de Partij voor de Dieren. Deze fanatieke veganisten doen of half Nederland geen vlees meer wil eten, terwijl het percentage veganisten echt heel klein is. Toch hameren deze mensen op het belang van het niet gebruiken van dieren, voor vlees of producten, zonder feitelijke onderbouwing. Hun ‘religie’ zweert de natuur af en denkt zelf te weten hoe de natuurlijke kringloop zou moeten werken en snappen niet hoe biodiversiteit optimaal werkt. Dieren en planten hebben elkaar nodig. Daar hoort vlees bij en dat doen we door dieren te houden om de nodige dierlijke eiwitten te produceren. Veeteelt is immers niet meer dan gecultiveerde jacht.

Het menselijk lichaam is al tienduizenden jaren aangepast op het eten van granen, groenten, fruit, vlees en vis. De eenvoudigste manier is om van alles dagelijks, of in elk geval regelmatig iets te eten. In het verleden hadden we de schijf van 5 en die zat er in mijn ogen niet zo ver naast. Vroeger waren de mensen zo gek nog niet. Eten is een natuurlijk proces dat je zo min mogelijk moet verstoren. Dierlijke eiwitten hebben hier een belangrijke plaats in. Het is niet voor niets dat mensen met een gezondheidsprobleem of kinderen in de groei het advies krijgen om vlees en zuivel te eten. Daar zitten stoffen in voor de spieropbouw en zeer specifieke vitamines.

Naast het belang van dierlijke eiwitten zie ik persoonlijk de milieuproblemen en de dieronvriendelijkheid niet. De milieudruk zou hoog zijn, maar kijkt iemand wel eens naar de mate van energie die nodig is voor de productie van margarines en vegaproducten? Laat staan de steeds verder woekerende productie van soja en aanverwante producten, die, in tegenstelling tot linkse berichtgeving, voor 95% geteeld wordt voor de mens. De veehouderij staat slechts garant voor het restproduct. Het veel genoemde dierenleed valt in Nederland reuze mee. Dieren krijgen te vaak menselijke eigenschappen toegedicht die in werkelijkheid niet aanwezig zijn. We verzorgen in ons land de dieren heel erg goed en slachten ze op een nette manier, zonder dat de dieren ook maar het besef hebben dat ze over 2 seconden dood zijn of pijn hebben. Reden genoeg om regelmatig een stukje vlees te eten, al is het alleen maar omdat de vleesvervangers voorlopig nog lang niet kunnen tippen aan de smaak en de voedingswaarde van een mooi stuk vlees.

De mens als plaagdier

Volgens een onlangs gepubliceerd onderzoek vindt de Nederlander biodiversiteit het belangrijkste item om aan te werken. Belangrijker nog dan bijvoorbeeld scholing. Biodiversiteit is zonder twijfel belangrijk. Voor mij is dit de sleutel waar alles in de natuur om draait. Alles, maar dan ook alles, hangt binnen een biotoop aan elkaar, van grotere zoogdieren, via de superbelangrijke insecten naar de algehele beplanting. Het ingenieuze van het systeem, dat wij natuur noemen is volgens mij de Nederlandse bevolking, die steeds verder van de natuur af staat, niet van doordrongen. Die natuur is al miljoenen jaren volgend. Wanneer de omgeving veranderd door verandering van temperatuur of door bebouwing zal de flora en fauna veranderen. Er zullen alleen soorten planten en dieren overblijven of bijkomen die goed passen in de veranderde omgeving. En alles is dan perfect op elkaar afgestemd.

Deze biodiversiteit in stand houden is een hele toer in ons overbevolkte landje. Dat wat natuur- en milieuorganisaties willen is eigenlijk niet mogelijk. Ze willen van alles maar wat ze doen is niet meer dan hovenieren in het groot. We maken in Nederland de natuur zoals we het hebben willen en hopen dan op de juiste soortenrijkdom. Maar het is druk in Nederland dus zijn er veel externe moeilijk beheersbare factoren, zoals luchtkwaliteit die dan ten koste van alles aangepakt moet worden. Is dat met de kennis die we nu hebben eigenlijk wel mogelijk? Of zullen we in dit dichtbevolkte gebied daar concessies aan moeten doen? Ik denk dat dit heel lastig is op onze plek in de wereld.

We hebben in de wereld namelijk te maken met een soort zoogdier, waarvan de aantallen razendsnel stijgen. De mensheid. Meer dan 7,5 miljard exemplaren telt onze soort en de aantallen groeien schrikbarend. Dat is het grootste probleem van de biodiversiteit in de wereld. Een soort die groeit en dus steeds meer ruimte en voedsel nodig heeft. Wanneer een soort groeit gaat dat in de natuur altijd ten koste van andere soorten. Zo zijn de wetten van moeder natuur en die kan de mensheid echt niet veranderen. Om een toekomst te hebben voor de volgende generaties zal, weliswaar langzaam, het aantal mensen in de wereld drastisch ingeperkt moeten worden, anders trappen we uiteindelijk alles zelf dood en zal alle broodnodige biodiversiteit verdwijnen. Ik vind het nog steeds een wonder dat je over het krimpen van de wereldbevolking eigenlijk nooit iets of iemand hoort.

Om de biodiversiteit tegemoet te komen en dan heb ik het nog niet over het direct redden van de situatie, maar eerst optimaliseren, en dat heeft veel tijd nodig, is er in mijn ogen één hele belangrijke optie: Stop allereerst de groei van de wereldbevolking. Er zijn veel te veel mensen op deze wereld en alles zal daarvoor moeten wijken, terwijl we niet zonder de natuur, zoals deze nu eenmaal werkt, kunnen. Daar ligt misschien een taak voor klimaatactiviste Greta ‘how dare you’ Thunberg, je weet wel, dat meisje met die vlecht die door milieuactivisten naar voren werd geschoven om de generatie voor haar, belerend toe te spreken over wat ze allemaal fout hebben gedaan. Ik zou Greta uit willen dagen haar eigen generatie er van te overtuigen dat ze niet meer kinderen krijgen dan dat er mensen sterven in de wereld, want daar ligt het begin van een oplossing die generaties lang gaat duren, maar de redding zal zijn voor de aarde. Daar zou ze voor ingezet moeten worden. De mens is het gevaarlijkste plaagdier van deze aarde. Ik zou zeggen: “Greta, I dare you!”

Linkse slimheid

Linkse partijen hebben de kennis in huis, of misschien wel de mogelijkheden, om met een enkele zin heel Nederland wakker te schudden. Vorige week riep Jesse Klaver van Groen Links dat zijn partij wil dat alle mensen die 18 jaar worden in Nederland van de staat eenmalig € 10.000.- moeten krijgen, om bijvoorbeeld hun studie te bekostigen of om een eigen bedrijf te beginnen. Een slimme zet, want door de hoon die hij over zich heen kreeg wist iedereen in Nederland binnen enkele uren hiervan en zo ook dat het verkiezingsprogramma van de partij binnenkort gepresenteerd wordt.

Bij Groen Links weten ze heel goed dat het gros van ons land dit soort plannen te dol voor woorden vindt en daarom gebruiken ze juist dit deel van hun programma om te triggeren. Het idee voldoet volledig aan de filosofie van links denkend Nederland. Idealistisch en sociaal denken en proberen de individuele inwoner te ondersteunen. Deze groep vraagt zich sowieso nooit af hoe iets betaald moet worden, dat zien ze later wel weer. Gevolg is wel dat tegenstanders deze keer nog harder schreeuwden dan dat links Nederland gewoonlijk doet. En Jesse Klaver lachte in zijn vuistje, of misschien wel achter de getinte ramen van zijn Volvo.

Critici zijn massaal in de val van meneer Klaver getrapt. Hij wilde aandacht en zijn tegenstanders gaven hem volledig vrijwillig de optimale aandacht die hij wilde voor het verkiezingsprogramma van zijn partij. Je hoorde en zag Jesse de hele dag in diverse media en hij kon zo voor iedereen zijn enthousiaste verhaal doen. Ze hebben daar iets tegen boeren, daar bij Groen Links, maar boerenslimheid kun je ze niet ontzeggen.

Trump

Een opmerkelijk nieuwsfeit deze week was dat Donald en Melania Trump gegrepen waren door het corona virus. Ze komen elkaar blijkbaar toch soms nog wel eens ergens tegen, maar dat terzijde. Donald Trump is in mijn ogen iemand die met alles wat hij doet een bedoeling heeft en iedere gelegenheid aangrijpt om er zijn voordeel uit te halen. Wanneer dat voordeel te halen is kijkt hij eerst of de situatie hem persoonlijk verder kan brengen en daarna of het zijn land iets oplevert. In die volgorde.

Zo ook het verhaal over het coronavirus. Mijn eerste gedachte toen ik het nieuws hoorde was: Dat komt hem waarschijnlijk goed uit en wellicht is het niet eens waar, maar in scene gezet. Iedereen weet hoe onze vriend Donald over corona denkt en hij zal alles wat er gebeurt, waar of niet waar, in zijn voordeel omzetten. Hij was kort in het ziekenhuis en zal nu kunnen zeggen: “Zie je wel. Dat corona virus stelt niets voor. Binnen enkele dagen was ik al weer aan het werk.” Het me niet verbazen als die boodschap binnen nu en enkele dagen komt. Zo zit Donald Trump in elkaar. Hij wil en zal altijd gelijk hebben.

Er is al veel gezegd over Trump en je ziet dat er mensen dol op hem zijn en dat er mensen zijn die gruwen van hem, vooral door zijn manier van optreden in de media. Persoonlijk ben ik niet zo van narcistische types als Trump. Maar ja, dat kan ook gewoon mijn probleem zijn. Donald Trump is vooral slim, zelfverzekerd, heeft uitstraling, een grote bek en is vooral niets ontziend en meedogenloos. Al deze capaciteiten maken hem een van de meest succesvolle mensen op deze wereld en daar heb ik dan wel bewondering voor. Dat zijn succes talloze gedupeerden achter laat vind ik dan wel schrijnend. Egoïsme ten top, maar toch wens ik Donald beterschap. Ik wil voor iedereen het beste, dus Donald zal me wel een watje vinden.