Nog steeds plezier na 25 jaar ondernemerschap

Vandaag is het 1 april 2024 en dat betekent dat ik precies 25 jaar ondernemer ben. De dag dat ik CSD Agrarische Dienstverlening oprichtte, later CSD Dienstverlening, na 10 jaar bij de Agrarische Bedrijfsverzorging (tegenwoordig AB). Begonnen als ZZP’er in de agrarische sector bij loonwerkbedrijven en in de grond- weg- en waterbouw. Daarna doorgegroeid in detachering en verhuur van eigen personeel en ingehuurde krachten, terwijl ik mezelf ook bleef inzetten als (agrarisch) dienstverlener.

In 2011 kwam aan die vorm van dienstverlening een abrupt einde door ziekte. Van dat moment ben ik fysiek beperkt en kon ik de werkzaamheden die ik gewend was te doen (Melken, grondwerk, trekkerwerk, kuil- en grondmonsters nemen) niet meer doen. Vanaf dat moment heb ik me gericht op andere interesses en waar ik dacht goed in te zijn. Ik begon met het bouwen van kleine websites, ging ouderen helpen met hun IT achterstand en privé mengde ik me voorzichtig in de politiek. Tot op een dag Gerdine een oproep zag om als verslaggever aan de slag te gaan bij het toenmalige Westfries Weekblad. Dat was de eerste stap in de journalistiek wat inmiddels de hoofdmoot van mijn inkomen is. Een mooi voorbeeld van een kans die voorbij komt en die je pakt zonder op dat moment te overzien dat het belangrijk voor je gaat worden. En niet onbelangrijk; ik blijf op deze wijze betrokken bij mijn geliefde agrarische sector waardoor ik ook goed op de hoogte blijf van wat er allemaal gebeurt.

Terugkijkend ben ik blij dat ik ondernemer ben geworden. Ik heb door de jaren met ontzettend veel leuke, goede, betrouwbare en interessante mensen mogen werken en misschien nog wel meer mogen ontmoeten. Na 2011 bleek het ondernemerschap een uitgelezen kans om toch weer te kunnen werken aangezien ik voor geen enkel bedrijf interessant was voor een dienstverband in verband met mijn fysieke beperkingen. Werk dat niet alleen een inkomen oplevert maar ook belangrijk is voor een stukje waardering. Ik ben iemand die zich graag nuttig maakt en de werkzaamheden die ik mag doen zijn een belangrijk aspect van een leven dat ik wil leven en dat een deel van mijn levensgeluk bepaald.

Dank aan al die opdrachtgevers waar ik voor mocht werken. Vaak kwam ik jarenlang regelmatig opdraven met veel plezier en kreeg zoals het in West-Friesland gebruikelijk is alleen verholen complimenten, maar dat was meer dan genoeg. Maar ook dank aan het thuisfront die zelden mopperde wanneer ik soms weken weinig thuis was. Al met al was het ondernemerschap een goede keus voor mij persoonlijk, dat me werk heeft opgeleverd wat ik zelf vooraf nooit had kunnen bedenken. Soms was het doorbijten maar door de bank genomen was het vooral heel leuk, uitdagend en ontzettend goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *