Zijn planten de nieuwe koeien?

Becel, aanbieder van plantaardige producten, heeft een nieuwe slogan. ‘Planten zijn de nieuwe koeien’! Dacht het niet! Een slimme reclame slogan, gericht op de Randstedelijke inwoner die steeds verder van de natuur af komt te staan. Becel zet in op milieu en veganisme. Het zal allemaal wel, maar ik ben er echt niet van overtuigd dat plantaardige producten beter zijn dan dierlijke. Zeker nier als het om milieu gaat. Iedereen rept maar over de stijging van de CO2 getallen en zoekt de problemen in de veehouderij, de sector die met 14% van alle uitstoot wordt aangevallen op deze uitstoot, ten faveure van ons autogebruik en onze vliegvakanties.

Mensen staan steeds verder van de natuur af en dat is een probleem. Niet alleen voor de boeren, maar op de lange termijn ook voor deĀ  wereld verbeterende groen-denkers. Op het moment dat je de kringlopen in de natuur gaat aanpassen gaat de wereld ook naar z’n verdommenis, net zoals het nu gaat met de snel groeiende wereldbevolking. Op deze manier gaat het op de lange duur niet goed komen met de wereld, maar dieren gaan vervangen ten faveure van planten? Dan gaan we met zijn allen ten onder. Dieren hebben planten nodig en andersom ook. De mens is afhankelijk van plant en dier en moet niet denken dat we zonder een van de twee kunnen.

Goede en gezonde voeding is complex en niet zo makkelijk te vervangen door pseudo voedingsmiddelen. Het eten volgens de ouderwetse schijf van vijf is wat mij betreft nog steeds de juiste manier. Zo eten we al duizenden jaren, maar in onze weelde van het westerse leven verliezen we de natuur uit het oog. Veganisme is in mijn ogen een idealisme waarbij de veganist risico’s neemt met zijn of haar gezondheid. De fine-tuning in de voeding ontbreekt en de nodige mineralen en vitamines moeten aangevuld worden met een pilletje. Ieder zijn ding hoor, veganisten mogen er zijn van mij, alleen begrijp ik de filosofie niet. Is het dan werkelijk zo erg, dat we koeien houden voor de noodzakelijke zuivelproducten? Ik moet ook iedere dag werken en geen veganist die daar om maalt. Zijn planten dus de nieuwe koeien? Natuurlijk niet. We kunnen als mens helemaal niet zonder dierlijke producten. En zeg niet dat het beter is voor het milieu, want voor de soja die Becel gebruikt, sneuvelt nog steeds regenwoud.