De weegschaal van het OM

Op het moment dat je voor officiële doeleinden een weegschaal gaat gebruiken, bijvoorbeeld voor het verkopen van producten, is de logische eis dat het apparaat geijkt wordt om zeker te zijn dat er eerlijke waardes worden aangegeven. Vrouwe Justitia heeft ook een weegschaal in haar handen om een zo eerlijk mogelijk oordeel te vellen. De vraag rijst, na het afketsen van een juridische procedure tegen rapper Akwasi, omdat hij opgeroepen zou hebben tot geweld, of de weegschaal van het Nederlandse Openbaar Ministerie wel geijkt is.

Het besluit van het OM kan ik persoonlijk wel mee leven. Juridisch zal het allemaal wel kloppen, al is er vaak meer wet, dan dat iemand zijn recht haalt. Toch voelt het niet goed, omdat de bewuste officier actief was in racisme organisaties, en dan aan de ‘zwarte zijde’ van de discussie. Het riekt daarom naar vriendjespolitiek en klasse justitie. In grote lijnen komt het er op neer dat Akwasi strafbaar gevonden wordt, maar niet vervolgd wordt als hij maar sorry zegt. Een Grapperhausje zeg maar. Dat heeft hij natuurlijk gedaan via een statement, waar dan toevallig geen enkele maal sorry in staat, maar dat terzijde.

Akwasi profileert zichzelf graag als een aardige jongen die absoluut tegen geweld is. Persoonlijk ken ik de man niet maar dat hij regelmatig in het nieuws is om zijn uitspraken, die hij dan snel weer intrekt of nuanceert maakt hem in mijn ogen niet echt geloofwaardig. Hij houdt wel van de aandacht, want die heeft hij nodig om zijn carrière aan de gang te houden en hij heeft vriendjes op de juiste plekken, bevestigt het OM onofficieel. Die vriendjes heeft een bekend PVV politicus blijkbaar niet bij het OM, nadat hij iets over Marokkanen heeft geroepen. Daar zit een officier die zich gedraagt als een pitbull. Het is net welke Officier van Justitie je treft. Of misschien beter: Welke al dan niet bevooroordeelde officier wordt je toegewezen.