Linkse slimheid

Linkse partijen hebben de kennis in huis, of misschien wel de mogelijkheden, om met een enkele zin heel Nederland wakker te schudden. Vorige week riep Jesse Klaver van Groen Links dat zijn partij wil dat alle mensen die 18 jaar worden in Nederland van de staat eenmalig € 10.000.- moeten krijgen, om bijvoorbeeld hun studie te bekostigen of om een eigen bedrijf te beginnen. Een slimme zet, want door de hoon die hij over zich heen kreeg wist iedereen in Nederland binnen enkele uren hiervan en zo ook dat het verkiezingsprogramma van de partij binnenkort gepresenteerd wordt.

Bij Groen Links weten ze heel goed dat het gros van ons land dit soort plannen te dol voor woorden vindt en daarom gebruiken ze juist dit deel van hun programma om te triggeren. Het idee voldoet volledig aan de filosofie van links denkend Nederland. Idealistisch en sociaal denken en proberen de individuele inwoner te ondersteunen. Deze groep vraagt zich sowieso nooit af hoe iets betaald moet worden, dat zien ze later wel weer. Gevolg is wel dat tegenstanders deze keer nog harder schreeuwden dan dat links Nederland gewoonlijk doet. En Jesse Klaver lachte in zijn vuistje, of misschien wel achter de getinte ramen van zijn Volvo.

Critici zijn massaal in de val van meneer Klaver getrapt. Hij wilde aandacht en zijn tegenstanders gaven hem volledig vrijwillig de optimale aandacht die hij wilde voor het verkiezingsprogramma van zijn partij. Je hoorde en zag Jesse de hele dag in diverse media en hij kon zo voor iedereen zijn enthousiaste verhaal doen. Ze hebben daar iets tegen boeren, daar bij Groen Links, maar boerenslimheid kun je ze niet ontzeggen.