Sector vernietiging

De nertsenhouderij wordt versneld weggesaneerd door alle corona besmettingen die in die sector voorkomen. Dat deze sector verboden wordt vind ik persoonlijk een schande en een priemend voorbeeld van emotie politiek. Je waant je in een politiek onstabiel Afrikaans land, waar dit soort praktijken ook wel voor komen. Maar de nertsenhouders zijn kansloos, want ze zijn met weinig en de economische waarde van hun sector is niet groot. Alle kans voor de ‘dierenvrienden partijen’ om de sector de genadeklap te geven. De vlag zal wel uit gaan hier en daar.

De corona crisis heeft voor problemen gezorgd bij de nertsenfokkers, maar door de versnelde sanering krijgen ze dan wel meer vergoeding voor het staken van hun activiteiten. De eerste ‘deal’ die hen opgedrongen werd gaf hen slechts de mogelijkheid om in 10 jaar de investeringen van hun bedrijf terug te verdienen. Persoonlijk vind ik het verplicht sluiten van een eerlijke sector te gek voor woorden. Het is allemaal ingegeven door het verdwijnen van bont uit het westerse straatbeeld. Hier hebben de mensen weinig met bont en dat maakt een hetze ontketenen des te makkelijker. Toch kijkt de gemiddelde politicus, zoals zo vaak, niet verder dan de neus lang is.

De vraag naar bont blijft wereldwijd gewoon bestaan, dus wordt de Nederlandse productie ergens anders in de wereld gewoon opgepakt als extra omzet en er zullen gerust Nederlandse ondernemers zijn die hun winst pakken en hun bedrijf net over de grens voortzetten. Weg omzet en weg banen! Gezien de welzijnseisen voor dieren in Nederland kun je rustig stellen dat de gemiddelde nerts in de wereld er op achteruitgaat. De bontproductie in het verre oosten gebeurt met duidelijk minder respect voor deze dieren dan in ons land. De politiek hier gelooft het allemaal wel. Wij vinden hier dat bont niet meer van deze tijd is en willen voorlopen op de rest van de wereld. Geloof me maar dat in 90% van deze wereld met een grote lach de omzet met bijbehorende winsten en belastingen in de armen wordt gesloten.

Een voorbeeld als vergelijking. Kijk naar de producenten van alcoholische producten als bier en wijn. Alcohol is bewezen giftig en kankerverwekkend. Stel dat er een politicus van een ‘blauwe knoop’ organisatie een voorstel doet om dit levensgevaarlijke goedje niet meer te produceren in Nederland. Dan zeg je gewoon tegen een concern als Heineken dat ze nog 10 jaar de tijd hebben om hun investeringen terug te verdienen en dat dan de brouwerijen moeten sluiten. Het land en de tweede kamer zouden te klein zijn op het moment dat iemand dat voorstelt. Alleen gebeurt dat niet, want alcoholische consumptie zit te veel verweven in onze samenleving, terwijl we strikt genomen best zonder kunnen en we kunnen alcohol, net als bont, ook gewoon in het buitenland kopen. Dit is precies wat er met de nertsenhouders gebeurt, alleen heeft het consumeren van alcohol niet alleen een breed draagvlak onder de bevolking, het economisch belang is ook duidelijk groter dan de productie van bont. Een duidelijk voorbeeld van het meten met 2 maten. Welke sector is de volgende die door linkse ideologie├źn om zeep wordt geholpen?