Stank

De macht van het geld bepaald in grote lijnen wat er gebeurt in ons land. Regeringen dienen te volgen en alleen bij extreme tegenstand wordt van het plan afgeweken in meer of mindere mate, maar je kunt er van op aan dat daar waar het geld zit er nooit slechter van wordt. In mijn optiek is dat geen groot probleem, zolang er maar enige spreiding in die macht blijft, want je dient te waken voor dictatuur, al is het maar op de achtergrond. Ieder systeem van regeren heeft z’n voor en tegens en een democratisch kapitalistisch systeem past mij persoonlijk prima.

Je hebt van die tijden dat de macht van het geld misschien ongewild een beetje aan het oppervlak komt en dan begint het altijd een beetje te stinken in Den Haag. Vaak zijn deze opgedrongen maatregelen heel lastig uit te leggen door politici en wordt er in allerlei bochten gewrongen om het zo uit te leggen dat het allemaal mooi klopt, zonder dat iemand het echt begrijpt. Recente voorbeelden van dit soort doorzichtige maatregelen zijn de wens van Mark Rutte om de belasting op dividend af te schaffen, of zo mogelijk te verlagen (Multinationals), de veevoermaatregel van Carola Schouten (Bouwmaatschappijen) en de volle vliegtuigen in coronatijd (Luchtvaartmaatschappijen), voorgedragen door Hugo de Jonge. Allemaal voorbeelden waar de winst voor het grote geld afdruipt.

De doorzichtigheid of het wel of niet het feilloos aantonen door middel van feiten, door tegenstanders bepaald meestal het succes of het niet doorgaan van een dergelijke regel. Maar ook de wens van het volk is van belang. In mijn ogen is vliegtuigen volstoppen tijdens de corona crisis niet uit te leggen, als je dat op andere plekken niet toestaat. Maar het (verwende) volk wil toch graag vliegen, dus is er weinig tegengeluid. Die regel doorvoeren was een makkie, maar er zit zeker een luchtje aan. Het geld regeert hier duidelijk, met toestemming van het volk.