Corona hypocrisie

We zijn in de greep van het Corona virus en velen van ons zijn terecht gekomen in een andere leefwijze, in een hele slechte film. Het raakt iedereen op een andere manier. Voor de een is het niet meer dan een onhandige situatie en de ander ziet z’n bedrijf in rap tempo naar de verdommenis gaan en voor anderen heeft de crisis vooral emotioneel veel impact. Sommigen zijn onverschillig en anderen zijn uiterst bezorgd. Daarbij reageert iedereen op z’n eigen manier. Ik ben natuurlijk geen expert, maar ook ik zou reageren als onze bewindvoerders. Schraap de nodige mensen bij elkaar die expert zijn in verschillende relevante wetenschappen en laat je leiden door de feiten en adviezen waar zij mee komen en zorg dat je dagelijks geïnformeerd blijft. Het lijkt me dat dit op het moment vrij goed gaat. Toch kun je in deze situatie pas achteraf zeggen of je goed gehandeld hebt, of juist niet. Dat moeten we afwachten. De tijd zal het ons leren.

Ondanks de goede bedoelingen van heel veel mensen stoor ik me aan de hypocrisie achter de mooie acties. Het is natuurlijk prachtig dat er massaal geklapt wordt voor onze mensen in de zorg en voor al die andere zogenaamde cruciale beroepen. Dat hebben ze zeker verdiend, maar ik vraag me af: waarom alleen nu? De mensen in de zorg doen niets anders dan altijd. Iedereen de zorg geven die nodig is, zonder daarbij naar de klok te kijken. Eerst moet het werk af en daarna gaan we naar huis. We zijn zo gewend dat alles goed geregeld is in dit land, dat we nu pas beseffen wie het land draaiende houden. Sectoren als de zorg, hulpverleners, transport en voedselproducenten. Sectoren die vaak verguisd worden en als alles weer normaal is, gaat het weer die kant op. Op dit moment is de leidraad de sociale, gemeenschappelijke zin. We gaan het samen doen, is de tendens. Maar let op mijn woorden, op het moment dat alles weer z’n normale gangetje gaat, gaan we van een sociale leidraad weer terug naar de economische leidraad. Het kapitaal regeert immers in Nederland. Dan klappen we niet meer voor de cruciale beroepen, voor onze helden. Dan verdienen zorgmedewerkers ineens wel weer genoeg, dan is die vrachtwagenchauffeur weer een ‘kutchauffeur’ als hij een andere vrachtwagen inhaalt en voeren de boeren hun strijd tegen milieu- en dierenactivisten opnieuw. Dan verstomd het applaus weer snel.

Ook de politiek is in deze tijden extra hypocriet. PVV, Forum voor Democratie en de Partij voor de Dieren grijpen hun kansen om politieke winst te maken. PVV en FvD vinden dat het anders moet zonder zeker te weten welke maatregelen het meeste effect hebben. Dat weten we immers pas achteraf, maar vallen de regering wel aan op hun beleid, die gedragen wordt door wetenschappelijk onderbouwde adviezen. PvdD ziet weer een mooie kans om de dierhouderijen aan te vallen. Zij zijn volgens hen immers de schuld van de crisis. De politiek is vaak smerig en hypocriet en deze partijen benadrukken dit weer in deze barre tijden en genoemde partijen weigeren één blok te vormen en dat is in mijn ogen best jammer. Veel mensen hebben een moeilijke tijd en daar wordt schaamteloos misbruik van gemaakt. Straks is alles weer normaal en zullen de cruciale beroepen niet meer cruciaal gevonden worden. Alles is immers geregeld in Nederland. Dan staan we er alleen nog bij stil, wanneer we persoonlijk betrokken raken, omdat we deze mensen plotseling heel hard nodig hebben. Dan klinkt er wellicht ook applaus, maar dan van slechts enkele handen.

1 gedachte op “Corona hypocrisie

  1. GHW Koopman

    Het wordt weer tijd dat de werkende bevolking weer gaat regeren. Daarbij bedoel ik niet het aansturende deel, maar het uitvoerende deel. Mensen die met hun poten in de samenleving staan. Die weten wat er leeft onder de bevolking. Mensen die durven op te komen voor de zwakkeren en minderbedeelden.

Reacties zijn gesloten.