Randstadpolitiek

Het boerenprotest van 1 oktober 2019 was niet alleen een schreeuw om waardering, maar toonde ook vooral de gapende kloof tussen grote stad en platteland. We zien een politiek ontstaan die zich richt op de Randstad, de plek waar de meeste stemmen te vinden zijn. Gedreven door economische belangen, want uiteindelijk draait in het rijke westen alles om geld, en aangewakkerd door linkse schreeuwers met een bovenmodaal salaris, veelal tweeverdienend, die overal lak aan hebben omdat zij al hun geld verslindende ideeën nauwelijks in hun portemonnee zullen voelen. Zonder enige binding met het platteland, waarvan zij vinden dat het groen en natuurlijk moet zijn, met vanzelfsprekend koeien in de wei en tulpen in het land, want dat ziet er zo mooi uit vanaf de snelweg. Maar dan wel met zo min mogelijk van die vervuilende boeren.

Özcan Akyol benoemde het al eens tijdens het programma De Wereld Draait Door. Hij stelde dat alle items in het programma gericht waren op en gezocht werden in stedelijk gebied en dan met name Amsterdam. Hij sloeg volgens mij de spijker op zijn kop. De stadse medemens krijgt doorgaans bitter weinig mee van wat er buiten hun stad gebeurt en van dat gebrek aan kennis maken organisaties dankbaar gebruik om de landbouw af te schilderen als grote vervuilende factoren. Dat dit niet opgepikt wordt door een groot deel van de Nederlanders, 90% van Nederland zegt sympathie te hebben voor de boeren, staat vooral de Randstedelingen te prijzen, die blijkbaar niet alles voor zoete koek slikken.

Maar dat er in Nederland 2 nieuwe culturen ontstaan is mijns inziens een feit. De stadse cultuur met een luidruchtig groepje linkse ideologische denkers met veel invloed die op alle slakken zout leggen en dat zo hard mogelijk schreeuwen op het juiste moment. Een groep die vooral heel ver van de natuur afstaat. Daarnaast de plattelandscultuur met een veelal zwijgende, vrij conservatieve meerderheid, die gewoon hun werk doen en op veel kleinere schaal hun mening laten horen. Het platteland dat, voor sommige politici, en ik heb ze gesproken, ook een stad met 70.000 inwoners is, zolang het niet in de Randstad ligt. Landelijke en provinciale politici die geen idee hebben wat het gedachtegoed in de Nederlandse dorpen betekend. Er wonen immers bijna geen mensen, of liever gezegd stemmers.

Laat de boeren zich maar eens horen. Zo gaat de grachtengordel misschien ook eens inzien wat boeren betekenen voor Nederland. Ze produceren voedsel onder de strenge voorwaarden die de Nederlandse hypocriete consument wil, voor een klein prijsje en beheren terloops vrijwel gratis het mooie landschap waar je naar kunt kijken, wanneer je van Amsterdam naar Den Haag of Utrecht rijdt. In Noord-Holland hebben we met de provinciale politiek echt een probleem, omdat het links georiënteerde Amsterdam zoveel stemmen levert. Het platteland sneeuwt echt onder en politici met een hart voor het platteland moeten alle zeilen bijzetten om de provincie niet volledig te laten verkloten door mensen die geen idee hebben van de waarde hiervan. Misschien kan Amsterdam een aparte provincie worden of liever nog, een heel nieuwe natie. Anders sluit ik me het liefst aan bij Friesland. Volgens mij snappen ze het daar allemaal beter dan in Noord-Holland.

3 gedachten over “Randstadpolitiek

  1. Juliëtte Oud

    Goed stuk Co. Nu alleen nog duidelijk zien te maken aan de leek wat een onbenoemde factor is: Nederlandse grond is blijkbaar te voedzaam voor vegetatie die van schrale grond houdt. En dan nog de kunstmest: leg dan ook even uit welk percentage kunstmest boeren verplicht moeten gebruiken (100% eigen mest gebruiken is niet toegestaan) en wanneer je dan stikstof gebruikt. Voor velen is er een verschil tussen “kunstmest” en “stikstof”, kunstmest koop je immers in het tuincentrum en stikstof is wat koeien schijten… Dit leren ze tegenwoordig niet meer op school.

Reacties zijn gesloten.