Boerekoôl met worst

Goed eten ken mense insperere, is gezond en heêl soms helpt ’t om de boel voor mekaar te kroige. Deer gaat dut verhaal over. Ze ben d’r niet veul meer maar in ’t verleden was er vollek, meist nag pittig jong, die grôte feiste bestoetelden. In Spanbroek had je alle jare de Skuimpartie bai de familie Vediepen in de bolleskuur. Deer kwam altoid pittig vollek op of, want de groep maten die zuks allegaar regelden hadde ’t altoid pittig voor mekaar. En niks gien gedoe hè. Gewoôn een ouwe melkbus bai de deur met een vraiwullige baidrage voor iederien, een snekwage, een speulende band, gien vechterai en den de hêle eivend bier drinke, stom lulle, dom koike en overal van ophore.

De manne die dut allegaar bestoetelden hielden van een pittig stevig meziekie, meist harde rockmuziek. Dat alle jare sting deer zo’n hardrockband te speule. Nou hadde de mannen ooit een band inhuurt die jaren later pittig bekend worren was in ’t land. Deuze band vroege ze deerom naggeres te komme speule. Maar een bekende rockband is ok puur duurder vezellef as een minder bekende, dat de prois om effe te komme speule was deerom wat an de houge kant. Dat zuks was wel een dingetje. Nou wist ien joôn van die band nag dat ze de vorige keer dat ze op de Skuimpartie speulden, dat ze bai moeder Vediepen an de keukentafel an de boerenkoôl met spek en roukworst hadden zeten voor ’t optreden. Nôh dat was goed bevallen zeker, want d’r werd ofsproken dat as Moeder Vediepen weer boerenkoôl zou make de prois wel een stukkie leiger kon.

Dat die joôs kwamme opperdan, bouwden hullie spulle en instremente op, keke of alles goed werkte en skoven toen an bai moeder Vediepen an de keukentafel. De joôs hewwe deer purig zitte skranse en hewwe nag een toidje met de broekrieme los zitte uitbuike. Nou had ik deuze joôs wel vaker zien speule, maar nag nooit zo best en overtuigend toe ze met de buk vol boerekoôl met spek en roukworst van moeder Vediepen stinge te speule. Het mag duidelijk weze: Goed eten helpt op veul maniere.

© Co Schipper 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.