Stiene

Harrie en Henk benne al van jongs of an al de beste maten. Nou benne ze in hullie durp niet de meist graag geziene gasten. Ze hewwe hullie streken zien. As ze een halleve euro verdiene kenne deur een aar te bedonderen, den zalle ze dat niet leite. De manne benne pittig link, zeg maar. Met zuk soort grappen begeve deuze joôs d’r oige altemet op ’t randje van strafbare foite. Toch, ondanks dat ze bekend benne bai de pliesie hewwe ze een strafblad, tot nou an toe, wete te vermoide.

Nou hadde ze lest ok weer deres wat. Harrie had bai een leegstaand huis, een endje buiten ’t durp, een stapel hêle gnappe stiene zien legge. Deuze stiene ware deur de nuwe oigenaren, vollek uit Amsterdam, deer stort om een gnap streitje nei de voordeur te leggen. Dut ware van die mooie kloine klinkertjes. Nou docht Henk dat ie z’n streitje voor zoin huis nuw make most, dat Harrie zee teugen Henk weer of d’r stiene lagge, voor niks. Dat de manne togen met een anhanger nei ’t lege huis en ze begonne de stiene in de kar te gooie.

Nou ree de pliesie heêl toevallig voorbai en die zag de wagen van Henk staan en de mannen met de stiene in de weer. Zo gauw dat Henk en Harrie de pliesie zagge begonne ze heêl link de opgelade stiene terug te gooie op de houp. Jaap, de woikagent stapte uit en vroeg wat of ze deer an ’t doen ware. “Nôh Jaap,” Zee Harrie, “We hadde nag wat van die stiene legge en we dochte dat we die hier wel kwoit konne. Hier weunt toch niemand. As ze strakkies verbouwe gane, den ken ’t hêle spultje in ien rit nai ’t vulles.” “Nôh, zuks ken vezellef niet zommaar.” Zee Jaap. “Jullie benne gewoôn vuil an ’t storten op een plaas weer of zuks niet mag. Jullie zurgen d’r voor dat alle stiene veneivend weer wegbenne. En je kenne d’r op rekene dat ik ’t murgen gaan bekoike hier.”

Zuks nou maar zien. De manne begonne heêl gauw die stiene in de anhanger te smoite. Dat zo konne ze, met een soort van toestemming van de pliesie een hêle pertai stiene stêle. En zo had Henk een gnap nuw streitje in z’n voortuin, op kosten van een aar.

© Co Schipper 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.